dhr. Jagernath Presad - Nehob.nl

Ga naar de inhoud
Over Nehob > Interviews

Interview:
Portretten van oudere hindoestanen in Nederland

Jagernath Presad (85), Amsterdam

Jagernath Presad groeide op als de jongste van een groot gezin in Nieuw Charlesburg, Suriname. Hij werkte als kleermaker en daarna als opzichter van de Volksgezondheidsdienst. Na een leven lang werken in Suriname besloten zijn  kinderen een huis in Amsterdam te kopen voor hem en zijn vrouw. Zijn ouders waren landbouwers. Van hen heeft hij de grote drang om altijd bezig te zijn, denkt hij. "Mijn moeder was een hele actieve vrouw en dat heb ik van haar overgenomen."

Dhr. Jagernath Presad

Ondanks zijn hoge leeftijd is hij daarom ook nu nog steeds heel actief, vooral op religieus gebied. Na zijn pensioen besloot hij te gaan studeren om te kunnen werken als pandit. Op dit moment is hij vrijwilliger in de Devi Dhaam Mandir in Amsterdam Zuidoost. Al tien jaar zet hij zich in voor dit gebedshuis. Hij is altijd beschikbaar om de dienst te leiden als er mensen tekort zijn. Naast het werk in de mandir doet Jagernath soms ook nog huisbezoeken als er iemand thuis een dienst wil houden.

Terwijl hij in zijn witte dhoti plaatsneemt voor het altaar, druppelen de mensen binnen voor de dienst van die middag. Langs een wand staat een rij grote beelden van hindoestaanse goden. In een hoek bereiden muzikanten zich voor om de dienst te begeleiden en in een andere hoek worden cd's en boeken verkocht. Het gebedshuis krijgt geen subsidie en draait volledig op de bijdragen van de gemeenschap. Een mandir draaiende houden is geen makkelijke taak. Er is veel concurrentie van andere mandirs, die de Devi Dhaam veel bezoekers kosten. Ook dreigt het gebedshuis haar locatie te verliezen. Die is namenlijk slechts tijdelijk toegezegd door de gemeente. Ondanks dat bestaat de mandir nu al dertien jaar.

In zijn jeugd had het geloof wel een centrale plaats, maar echt streng gelovig waren ze niet in het huis waar hij opgroeide. "We waren bijvoorbeeld niet vegetarisch thuis. In Suriname moet je heel hard werken om je geld te verdienen. Dat hou je niet vol zonder gosh te eten." Met het ouder worden is religie een steeds belangrijker plek gaan innemen bij hem. Nu hij werkt als pandit is hij wel vegetarisch. Het is niet lastig om dat op te brengen. "Hoe ouder mensen worden, hoe dichter ze bij God willen zijn".

Sommige van de bezoekers van de mandir maken zich soms wel zorgen. Jagernath draait erg veel diensten en zij vragen zich af of hij dat allemaal wel aankan. Maar ze zijn erg te spreken over hem. In tegenstelling tot de jonge pandits staat hij altijd klaar voor de mandir. "Die jongere pandits  zijn constant op pad en doen veel huisbezoeken omdat dat ook geld oplevert. Oudere pandits doen het niet meer voor het geld. Vaak weten ze ook veel meer", aldus een van de bezoekers. Zelf zit Jagernath er niet mee. "Ik krijg mijn energie van God en zolang ik het kan blijf ik dit werk doen."

Zijn kinderen zijn allemaal goed terecht gekomen en hij doet nog steeds zoveel hij maar kan. Veel te klagen heeft Jagernath niet. Maar hij heeft wel nog een wens die waarschijnlijk niet in vervulling zal gaan, namelijk om de heilige stad Varanassi te bezoeken. De lange reis daar naar toe doet zelfs hem twijfelen. "Ik kan echt nog heel veel, maar zo'n grote lange reis naar India, dat wordt echt te zwaar op mijn leeftijd."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op 1 april is de Devi Dhaam Mandir op last van de gemeente gesloten. De gemeente Amsterdam maakte op die dag een eind aan de tijdelijke voorziening die zij had gekregen. Het bestuur is nu op zoek naar een vervangende ruimte.  

Terug naar de inhoud